Zelf bier brouwen

Brew Monkey handleiding

Download hieronder de Brew Monkey Bier Brouwen Handleiding

HET STAPPENPLAN VOOR DE BIERBROUWER THUIS!

Wij leren je zelf bier brouwen in 8 stappen. Je doorloopt met ons het volledige brouwproces net zoals ook professionele brouwerijen dit doen. En het goede nieuws is, het is helemaal niet moeilijk. Je kunt het in 1 avond doen, gewoon in je eigen keuken!

Wij hebben het volledige brouwproces voor zelf bier brouwen in eenvoudige stappen hieronder beschreven. Succes!

Stap 1: Voorbereiden
Zelf bier brouwen begint met de juiste voorbereiding. Zorg er voor dat je de benodigde materialen hebt: 2 grote soeppannen (ieder minimaal 7 liter), een waterkoker, een vergiet, een thermometer, een weegschaaltje, een roerspaan en eventueel een hydrometer en een maatglas. Ook heb je voldoende ijsblokjes nodig. Maak je materiaal goed schoon.

Zelf bier brouwen stap 1

Stap 2: Maischen
Hier begint het zelf bier brouwen echt. Allereerst ga je maischen. Vul een pan met kraanwater om te “maischen”. Het maischschema heeft verschillende temperaturen, verwarm het water tot de eerst aangegeven temperatuur. Als deze temperatuur bereikt is dan voeg je de moutmix toe en roer dit continue voorzichtig door met je roerspaan of pollepel. Vervolgens volg je het maischschema in de handleiding.

Zelf bier brouwen stap 2

Stap 3: Filteren
Bij deze stap van het zelf bier brouwen  ga je filteren waarbij het belangrijk is zo helder mogelijk wort over te houden. Je gebruikt hiervoor een vergiet waaromheen je eventueel een waszak kunt spannen als extra filter. Plaats je vergiet boven je tweede pan (de “kookpan”) en giet je mout voorzichtig vanuit de “maischpan” door het vergiet in je “kookpan”.

Zelf bier brouwen stap 3

Stap 4: Spoelen
Na het filteren dien je te spoelen met het “spoelwater”. Zorg er voor dat je al begint met spoelen net voordat het filteren is geëindigd, zo voorkom je dat er zuurstof bij je bostel komt. Strijk met je roerstok het bostel glad zodat het goed verdeeld is over je vergiet. Controleer of het benodigde “spoelwater” een temperatuur heeft tussen de 70° en 78° graden en giet dit langzaam over je bostel.

Zelf bier brouwen stap 4

Stap 5: Koken
Breng je wort aan de kook en zorg voor een “rollende”, zachte kook, want bij te hard koken verdampt er teveel wort. Zorg er ten alle tijden voor dat het deksel een beetje schuin op de pan staat, zo kunnen ongewenste vluchtige stoffen verdampen. Blijf ook regelmatig roeren tijdens het koken. Tijdens het kookproces voeg je in één of meerdere stappen hop toe.

Zelf bier brouwen stap 5

Stap 6: Koelen
Na het koken moet het hete wort afgekoeld worden. Vanaf nu is het extra belangrijk om steriel te werk te gaan. Om te voorkomen dat het besmet wordt met bacteriën is het niet alleen belangrijk om met schoon / gedesinfecteerd materiaal te werken maar ook om het wort zo snel mogelijk terug te koelen naar 15°-25°. Zet je pan in de gootsteen en vul je gootsteen met koud water en ijsblokjes.

Zelf bier brouwen stap 6

Stap 7: Vergisten
Giet de wort in je schone, steriele vergistingsemmer. Probeer zo helder mogelijk wort over te gieten, wederom zonder hopresten en trub. Indien je een hydrometer hebt, meet dan nu het begin-SG door een maatglas te vullen met wort en er een hydrometer in te plaatsen.

Om te voorkomen dat je bier geïnfecteerd raakt dien je dit niet terug te gooien in de emmer! Voeg nu het zakje met 5 gram gist toe en roer goed door. Sluit de emmer volledig af en plaats het waterslot (voor ¾ gevuld met water) in de opening in het deksel. Zet de emmer minimaal 2-3 weken in een donkere ruimte met een temperatuur tussen 20° en 22°.

Zelf bier brouwen stap 7

Stap 8: Bottelen
Na minimaal 2-3 weken vergisten kan je gaan bottelen. Als er veel bezinksel in je emmer zit dan schenk je het bier voorzichtig over in een steriele(!) pan zodat het bezinksel achterblijft in de emmer. Spoel de emmer schoon en schenk het bier hier weer in terug. Je moet nu suikerwater toevoegen aan je bier, door suiker op te lossen in kokend water.

Het suikerwater voeg je toe aan je emmer, dit zorgt voor hergisting op de fles. Gebruik nu het tapkraantje om je (schone en steriele!) flesjes tot 2 centimeter onder de rand af te vullen. Sluit ze met je kroonkurkapparaat en kroonkurken (of gebruik beugelflessen als je dit niet hebt), draai even om en zet ze minimaal 3 weken weg bij 20°. Hier mee eindigt het zelf bier brouwen proces.

Zelf bier brouwen stap 8

Eenvoudig, snel en leuk!

BEKIJK DE VOLLEDIGE VIDEO!

Bekijk de volledige video om zelf bier brouwen te leren of bekijk de bovenste 8 losse stappen!

BEKIJK DE BREW MONKEY BIERBROUWPAKKETTEN

Zakelijke aanvraag

Informatie workshop