Een bierglas waar nederlands speciaal bier in wordt getapt door een barmedewerker.
Een bierglas waar nederlands speciaal bier in wordt getapt door een barmedewerker.

Diepe Duik in de Populairste Speciaal Bier Stijlen Nederland

In deze blog ontdek je de fascinerende wereld van speciaal bier in Nederland. Je leert over zijn historische oorsprong, de invloedrijke rol van microbrouwerijen en de tien meest geliefde bierstijlen die vandaag de dag genoten worden. Stap in een rijke cultuur vol passie en creativiteit, en ontdek het unieke smaakprofiel van elk populair bier.

De Nederlandse biercultuur is zoveel meer dan alleen pils. Met een rijke geschiedenis en een nog rijker assortiment van smaken, is speciaal bier een integraal onderdeel van de Nederlandse drankcultuur geworden. Deze blogpost duikt in de geschiedenis van speciaal bier, de opkomst van deze brouwcategorie in Nederland, en presenteert de tien populairste speciaal bier stijlen die vandaag de dag door liefhebbers worden gewaardeerd.

De Geschiedenis van Speciaal bier

Al eeuwenlang staat bier centraal in de Nederlandse cultuur, maar de verschuiving van traditionele pils naar speciaalbier is een relatief recent fenomeen. De opkomst van speciaal bier in Nederland, begon in de late jaren ‘70 en vroege jaren ‘80. Rond deze tijd was men opzoek naar meer variatie in de smaak van bier dan de standaard pils te bieden had.

Een grote rol in de opkomst van speciaal bier speelde de microbrouwerij-beweging. Deze groep bestond uit gepassioneerde brouwers die innovatie brachten aan de bierwereld. Zo creëerde zij nieuwe bierstijlen en brachten zij oude bierstijlen opnieuw op de markt.

De Opkomst van Speciaal bier in Nederland

De groei van speciaalbier in Nederland was exponentieel. Het begon met een handvol pioniers die de markt van speciaalbier betraden. Hun inspanningen wekten de nieuwsgierigheid van het publiek, wat leidde tot een toename van de vraag naar speciaal bier.

Speciaalbier bood een alternatief voor de conventionele pils, met een breed scala aan smaken, aroma’s en texturen die nieuwe ervaringen boden aan de consument. Het bood ook een mogelijkheid om lokaal te kopen en de Nederlandse economie te ondersteunen, aangezien veel van deze brouwerijen lokaal eigendom zijn en lokaal geproduceerde ingrediënten gebruiken.

Een bierglas waar nederlands speciaal bier in wordt getapt door een barmedewerker.

De Tien Populairste Speciaal bier Stijlen in Nederland

Nu we de geschiedenis en de opkomst van speciaal bier in Nederland hebben verkend, gaan we in op de tien populairste speciaal bier stijlen die in Nederland worden genoten.

1.         Weizen: Ook wel bekend als Weißbier of Hefeweizen, deze tarwebieren zijn traditioneel gebrouwen in het zuiden van Duitsland, vooral Beieren. Ze zijn licht van kleur, troebel vanwege de gist en tarweproteïnen, en hebben kenmerkende aroma’s van banaan en kruidnagel die afkomstig zijn van de gist. Ze hebben een zachte textuur en een lage hopbitterheid.

Duitsland’s Schneider Weisse en Erdinger Weissbier zijn prachtige voorbeelden van Weizens, maar Nederlandse brouwerijen, zoals De 7 Deugden met hun “Arm+Zalig” en Jopen met “Jopen Adriaan Wit”, maken ook uitstekende versies van dit type bier.

2.         Tripel: Tripel is te herkennen aan een hoog alcoholgehalte en een volle smaak. Daarnaast heeft het Tripel bier vaak een heldere, gouden kleur en een complex aroma met een fruitige, kruidige en licht moutige smaak. Dit is te danken aan de manier waarop dit bier gebrouwen wordt. Tijdens het brouwproces wordt namelijk drie keer de hoeveelheid mout gebruikt als de standaard Trappistenbier.

België staat bekend om zijn Tripels, zoals de Tripel Karmeliet en Westmalle Tripel. Daarnaast heeft Nederland ook een aantal voorbeelden van bekende Tripel bieren, zoals de La Trappe Tripel en de Zatte van Brouwerij ‘t IJ.

3.         India Pale Ale (IPA): IPA’s hebben een complexe en gevarieerde smaak. Zo kan de smaak verschillen van sappige citrus- en tropische vruchten, tot aardse en harsachtige tonen. Het hoge hopgehalte helpt ook om het bier langer te bewaren. Dit was oorspronkelijk belangrijk voor de lange zeereizen naar India in de 19e eeuw.

In Nederlandse brouwerijen zijn er enkele geweldige IPA’s te vinden zoals de Mooie Nel IPA van Jopen en de Kompaan Handlanger. Daarnaast is de Viven Master IPA van de Belgische brouwerij Viven ook zeer populair.

In een eerdere blog hebben we het uitgebreid gehad over deze populaire biersoort. Wil je meer weten over IPA? Je vindt de blog hier.

4.         Bockbier: Bockbieren worden gekenmerkt door een hoger alcoholgehalte en een robuuste moutigheid. Traditioneel zijn ze seizoensgebonden bieren, gebrouwen in de lente of herfst. Bockbier heeft een rijk, complex karakter met tonen van karamel, toffee en geroosterde granen.

Dit type bier wordt vooral geassocieerd met het herfstseizoen. Voorbeelden zijn de IJbok van Brouwerij ‘t IJ en de Texels Stormbock. La Trappe Bockbier is ook een zeer gewaardeerd Nederlands Bockbier

5.         Stout: Stouts zijn donkere, zwaardere bieren met sterke gebrande mouttonen. Ze kunnen smaken bevatten zoals koffie, chocolade, karamel en gebrande mout. Deze bieren zijn vaak rijk, romig en vol van smaak. Stouts kunnen variëren van droog (zoals de Ierse stout) tot zoet (zoals de melk- of chocoladestout).

Bekende voorbeelden van Stouts zijn Guinness uit Ierland en De Molen Hel & Verdoemenis uit Nederland. Brouwerij Kees maakt ook een heerlijke Export Porter 1750.

6.         Saison: Saison is Frans voor “seizoen”, omdat deze bieren traditioneel in de winter werden gebrouwen en in de zomer werden geconsumeerd. Ze staan bekend om hun droge, frisse en vaak kruidige karakter. Saisons kunnen een grote variëteit aan smaken bevatten, zoals fruitig, kruidig, aards en zuur.

Saison Dupont is een klassiek Belgisch voorbeeld van deze stijl. In Nederland produceert Oedipus de Thai Thai Tripel, een Saison met een bijzondere twist van kruiden zoals galanga en koriander.

7.         Blond: Deze lichte, vaak goudkleurige bieren hebben een zachte moutigheid en matige hopbitterheid. Ze zijn meestal soepel en toegankelijk, met een zachte textuur en een subtiele fruitigheid.

Leffe Blond is een bekend Belgisch Blond bier. In Nederland heeft Affligem een populaire Blond, en ook de Gageleer Sweet Gale Ale is een prachtig Nederlands Blond bier. Daarnaast hebben wij van Brew Monkey een Blond biertje op de markt gezet, onder de naam “Colourful Blond”. De hoppige aroma’s van dit biertje verraden de smaak al enigszins. Het frisse karakter zorgt ervoor dat de bitterheid van de hop gemaskeerd wordt, waardoor dit een zeer toegankelijk biertje is.

8.         Dubbel: Dubbels zijn een sterker, donkerder en rijker Belgisch bier. Ze hebben smaken van donker fruit zoals pruimen en rozijnen, evenals toffee, chocolade en broodachtige mout.

Westmalle Dubbel is een klassieke Belgische Dubbel. Nederlandse voorbeelden zijn La Trappe Dubbel en Zundert Trappist, beiden geproduceerd door Trappistenbrouwerijen.

9.         Pilsner: Pilsners hebben een heldere, gouden kleur, een schone moutige zoetheid en een knapperige, verfrissende afdronk. De smaak is te herkennen aan bloemige en kruidige hoparoma’s.

De oorspronkelijke Pilsner komt uit Tsjechië onder de naam Pilsner. In Nederland is Grolsch Premium Pilsner een populair voorbeeld, net zoals Brand Pilsener.

10.       Barley Wine: Barney Wines hebben vaak een alcoholpercentage boven de 10% en zijn daarmee een van de sterkste bierstijlen. Ze zijn meestal diep amber tot donker koper van kleur. De smaakprofielen van Barley Wines zijn zeer complex, met intense moutzoetheid, tonen van donker fruit, karamel, toffee, brood, en een aanzienlijke hoeveelheid alcoholwarmte.

Britse brouwerijen, zoals Fuller’s met hun Golden Pride en J.W. Lees met hun Harvest Ale, hebben traditionele Barley Wines. In Nederland maakt Brouwerij Kees geweldige Barley Wines, zoals hun Barrel Project 05.20.

Het mooie aan speciaal bier is de diversiteit. Of je nu op zoek bent naar iets lichts en verfrissends, iets sterks en rijk, of iets daartussenin, er is een speciaalbier dat bij je smaak past.

Meerdere speciaal bier flesjes op een rij tegen een muur.

Conclusie

De groei en populariteit van speciaal bier in Nederland is een bevestiging van de wens van consumenten naar kwaliteit, variëteit en het ondersteunen van lokale producenten. De speciaal biercultuur in Nederland is er een van passie, creativiteit en innovatie. Van de traditionele bierstijlen tot de moderne interpretaties, speciaal bier heeft een rijk palet aan smaken en aroma’s te bieden.

Tegenwoordig worden speciaalbier pakketten ook steeds populairder als cadeau. Ze bieden een geweldige manier om een breed scala aan smaken en stijlen te proeven, wat perfect past bij de ontdekkingsreis van speciaalbier. Het geven van een bierpakket cadeau is een unieke en gewaardeerde manier om de liefde voor speciaal bier te delen.

De volgende keer dat je een biertje bestelt, waarom probeer je dan niet een van deze populaire Nederlandse speciaalbieren? Je zult versteld staan van de diversiteit en complexiteit die deze bieren te bieden hebben. Onthoud, speciaal bier draait om het ontdekken en waarderen van nieuwe smaken. Proost op de voortdurende groei en populariteit van speciaalbier in Nederland!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Relevant

Relevante artikelen

Simpel brouwen pakket illustratie met hop

Simpel brouwen met Brew Monkey: 7 bierbrouw stappen

Ontdek de eenvoud van simpel brouwen in een blog die je door een toegankelijk zevensstappenproces leidt. Met Brew Monkey’s gebruiksvriendelijke pakketten wordt brouwen een fluitje van een cent. Laat je verleiden door de rijke biercultuur en start je brouwavontuur nu!

Blonde man met in zijn handen het leukste cadeau voor hem

Waarom een bierbrouw pakket het ultieme cadeau voor hem is

Cadeaus voor mannen, het kan soms lastig zijn om er een te vinden die leuk en origineel is. Een bierbrouw pakket is de oplossing. Het is meer dan alleen een cadeau, het is een activiteit en misschien zelfs een nieuwe hobby. Enkele van de vele voordelen zullen wij hier benoemen.

Man die een kerstcadeau voor mannen uitpakt

Het Leukste Kerstcadeau voor Mannen: Ontdek de Bierbrouw Pakketten van Brew Monkey!

Ontdek het perfecte kerstcadeau voor mannen: een bierbrouw pakket van Brew Monkey. Verras hem met een unieke ervaring en leerzame hobby. Van hoogwaardige ingrediënten tot gedetailleerde instructies, onze pakketten bieden diverse bierstijlen om zijn eigen ambachtelijke brouwsels te creëren. Vergeet de gebruikelijke cadeaus en geef deze kerst iets buitengewoons.

Zakelijke aanvraag

Informatie workshop