Brew Monkey logo wit

Bier brouwen handleiding

Bier brouwen handleiding

Download hieronder de bier brouwen handleiding.

HET STAPPENPLAN VOOR DE BIERBROUWER THUIS!

Wij leren je zelf bier brouwen met onze bier brouwen handleiding. Je doorloopt met ons het volledige brouwproces net zoals ook professionele brouwerijen dit doen. En het goede nieuws is, het is helemaal niet moeilijk. Je kunt het in 1 avond doen, gewoon in je eigen keuken!

Wij hebben De volledige bier brouwen handleiding in makkelijke stappen hieronder beschreven. Succes!

De bier brouwen handleiding begint met een juiste voorbereiding. Zorg er voor dat je de benodigde materialen hebt: 2 grote soeppannen (ieder minimaal 7 liter), een waterkoker, een vergiet, een thermometer, een weegschaaltje, een roerspaan en eventueel een hydrometer en een maatglas. Ook heb je voldoende ijsblokjes nodig. Maak je materiaal goed schoon.

Zelf bier brouwen stap 1

De bier brouwen handleiding begint hier eigenlijk pas echt. Allereerst ga je maischen. Vul een pan met kraanwater om te “maischen”. Het maischschema heeft verschillende temperaturen, verwarm het water tot de eerst aangegeven temperatuur. Als deze temperatuur bereikt is dan voeg je de moutmix toe en roer dit continue voorzichtig door met je roerspaan of pollepel. Vervolgens volg je het maischschema in de handleiding.

Zelf bier brouwen stap 2

De derde stap in de bier brouwen handleiding is filteren waarbij het belangrijk is zo helder mogelijk wort over te houden. Je gebruikt hiervoor een vergiet waaromheen je eventueel een waszak kunt spannen als extra filter. Plaats je vergiet boven je tweede pan (de “kookpan”) en giet je mout voorzichtig vanuit de “maischpan” door het vergiet in je “kookpan”.

Zelf bier brouwen stap 3

Tijdens de vierde stap van de bier brouwen handleiding dien je te spoelen met het “spoelwater”. Zorg er voor dat je al begint met spoelen net voordat het filteren is geëindigd, zo voorkom je dat er zuurstof bij je bostel komt. Strijk met je roerstok het bostel glad zodat het goed verdeeld is over je vergiet. Controleer of het benodigde “spoelwater” een temperatuur heeft tussen de 70° en 78° graden en giet dit langzaam over je bostel.

Zelf bier brouwen stap 4

Bij de vijfde stap van de bier brouwen handleiding breng je wort aan de kook en zorg voor een “rollende”, zachte kook, want bij te hard koken verdampt er teveel wort. Zorg er ten alle tijden voor dat het deksel een beetje schuin op de pan staat, zo kunnen ongewenste vluchtige stoffen verdampen. Blijf ook regelmatig roeren tijdens het koken. Tijdens het kookproces voeg je in één of meerdere stappen hop toe.

Zelf bier brouwen stap 5

Koelen is een belangrijke stap in de bier brouwen handleiding. Na het koken moet het hete wort afgekoeld worden. Vanaf nu is het extra belangrijk om steriel te werk te gaan. Om te voorkomen dat het besmet wordt met bacteriën is het niet alleen belangrijk om met schoon / gedesinfecteerd materiaal te werken maar ook om het wort zo snel mogelijk terug te koelen naar 15°-25°. Zet je pan in de gootsteen en vul je gootsteen met koud water en ijsblokjes.

Zelf bier brouwen stap 6

Bij deze stap in de bier brouwen handleiding giet je de wort in je schone, steriele vergistingsemmer. Probeer zo helder mogelijk wort over te gieten, wederom zonder hopresten en trub. Indien je een hydrometer hebt, meet dan nu het begin-SG door een maatglas te vullen met wort en er een hydrometer in te plaatsen.

Om te voorkomen dat je bier geïnfecteerd raakt dien je dit niet terug te gooien in de emmer! Voeg nu het zakje met 5 gram gist toe en roer goed door. Sluit de emmer volledig af en plaats het waterslot (voor ¾ gevuld met water) in de opening in het deksel. Zet de emmer minimaal 1 week in een donkere ruimte met een temperatuur tussen 20° en 22°. Hieronder lees je de laatste stap van de bier brouwen handleiding.

Zelf bier brouwen stap 7

Na minimaal 3 weken vergisten kan je gaan bottelen, wat de laatste stap van de bier brouwen handleiding is. Als er veel bezinksel in je emmer zit dan schenk je het bier voorzichtig over in een steriele(!) pan zodat het bezinksel achterblijft in de emmer. Spoel de emmer schoon en schenk het bier hier weer in terug.

Je moet nu suikerwater toevoegen aan je bier, door suiker op te lossen in kokend water. Het suikerwater voeg je toe aan je emmer, dit zorgt voor hergisting op de fles.

Gebruik nu het tapkraantje om je (schone en steriele!) flesjes tot 2 centimeter onder de rand af te vullen. Sluit ze met je kroonkurkapparaat en kroonkurken (of gebruik beugelflessen als je dit niet hebt), draai even om en terug en zet ze minimaal 3 weken weg bij 20°. Hiermee eindigt ook de bier brouwen handleiding.

Zelf bier brouwen stap 8

Eenvoudig, snel en leuk!

BEKIJK DE HELE VIDEO!

Om de bier brouwen handleiding extra duidelijk te maken hebben we een samenvattende video van het proces. Bekijk de hele video om te leren bier brouwen of download de bier brouwen handleiding met onderstaande knop.

Stap voor stap

Wij hebben het volledige brouwproces in makkelijke stappen hieronder laten het zien in handige filmpjes. Succes!

Stap 1: VOORBEREIDEN

Alles begint met de juiste voorbereiding. Zorg er voor dat je de benodigde materialen hebt: 2 grote soeppannen (10 liter), zeef, thermometer, hydrometer, maatglas, weegschaaltje, roerspaan en spatel. Maak je materiaal goed schoon en steriel. Hier zijn speciale schoonmaakmiddelen voor. Spoel alles goed na en leg het op een schone doek. Schoon en hygiënisch werken is het belangrijkste in het brouwproces. Leg je ingrediënten zoals hop, gist en suiker afgemeten klaar. Zorg er tenslotte voor dat je voldoende ijsblokjes en koelelementen klaar hebt liggen.

Stap 2: MAISCHEN

Vul een pan met water. De benodigde hoeveelheid vind je terug op de receptkaart op de achterkant. Verwarm het water tot de in het recept aangegeven temperatuur. Voeg vervolgens de mout toe en roer dit regelmatig voorzichtig door met je roerstok. Je maischt op verschillende temperaturen op verschillende tijdsduren. Deze kun je aflezen op de grafiek op de receptkaart. Je begint op een lage temperatuur en eindigt op een hoge temperatuur. Dit proces is belangrijk om het zetmeel uit de mout om te zetten in vergistbare suikers. Zet tijdens de laatste 10 minuten van het maischen een tweede pan met water op en zorg dat dit verwarmd wordt tot 80°.

Stap 3: Filteren

Na het maischen ga je filteren. Dit proces is nodig om de waterige oplossing vol met suikers en afgebroken eiwitten (dit heet ‘wort’) te scheiden van de moutresten (dit heet ‘bostel’). Het bostel bevat kafdelen, kiemen en andere stoffen die niet door enzymen zijn afgebroken. Het is belangrijk zo helder mogelijk wort over te houden. We gebruiken hiervoor een vergiet waaromheen je een waszak kunt spannen als extra filter. Plaats het vergiet boven de tweede pan (de kookpan) en giet voorzichtig je beslag vanuit de maischpan door het vergiet.

Stap 4: Spoelen

Na het filteren dien je te spoelen, zodat je zoveel mogelijk vergistbare suikers uit je mout haalt. Zorg er voor dat je al begint met spoelen net voordat het filteren is geëindigd, zo voorkom je dat er zuurstof bij je bostel komt, hetgeen je wilt voorkomen. Strijk met je roerstok het bostel glad zodat het goed verdeeld is over je zeef. Spoel nu met een pan of snelkoker het benodigde spoelwater, door dit langzaam over je bostel te gieten. Zorg er voor dat dit spoelwater een temperatuur heeft van 80 graden. Als het bostel voldoende uitgelekt is kan je je bostel laten afkoelen en weggooien en ben je klaar om naar de volgende stap te gaan.

Stap 5: Koken

Zorg er voor dat het wort zachtjes, rollend kookt, want anders verdampt er teveel. Als het wort kookt, voeg je in één of twee stappen hop toe. Dit hangt af van het recept. Tijdens de kook worden alfazuren, smaak en aroma aan de hop onttrokken en deze geven straks die specifieke bitterheid en smaak aan je bier. In de laatste 5 minuten van het kookproces voeg je, afhankelijk van het recept, suiker of andere kruiden toe. Doorgaans moet het wort tussen de 60 en 90 minuten koken. Zet het deksel schuin op de pan zodat ongewenste vluchtige stoffen kunnen verdampen. Na het koken verwijder je eiwitvlokken (dit heet ‘breuk’ of ‘trub’) en de hop door het wort opnieuw te filteren. Gebruik hiervoor de schoongespoelde zeef en waszak.

Stap 6: Koelen

Na het koken moet het hete wort afgekoeld worden. Vanaf nu is het extra belangrijk om steriel te werk te gaan. Om te voorkomen dat het besmet wordt met bacteriën en schimmels, is het niet alleen belangrijk om met gedesinfecteerd materiaal te werken maar ook om het wort zo snel mogelijk terug te koelen naar 20°. Je kunt hiervoor een wortkoeler gebruiken, maar als starter kun je ook prima een gootsteen gevuld met water en ijsblokjes gebruiken. Ververs af en toe het koude water zodat de wort sneller afkoelt. Meet regelmatig de temperatuur. Het koelproces kan wel tot 15 tot 30 minuten duren.

Stap 7: Vergisten

Giet de wort in een schone vergistingsemmer. Meet nu het begin-SG (soortelijk gewicht) door een maatglas te vullen met wort en er een hydrometer in te plaatsen. Het verschil tussen het begin-SG (voor het gisten) en het eind-SG (na het gisten) geeft inzicht in het alcoholpercentage. Voeg nu het zakje gist toe en roer goed door. Sluit de emmer volledig af en plaats het waterslot (voor ¾ gevuld met water) in de opening in het deksel. Zorg voor een temperatuur van minimaal 20 C°. Na ongeveer 10 uur komt de hoofdvergisting op gang. Het water in het waterslot kun je zien borrelen, als je geen activiteit ziet hoeft dit overigens niet te betekenen dat er niets gebeurd. Na een aantal dagen gaat de hoofgisting over in de nagisting. Na een week meet je het eind-SG door wat bier af te tappen. Als het SG gedurende 2 dagen hetzelfde blijft, dan is het vergisting proces geëindigd.

Stap 8: Bottelen

Je kunt gaan bottelen als de nagisting is afgelopen. Bottel je te vroeg dan kan een te hoge koolzuurdruk leiden tot ontploffende flesjes. Als er veel bezinksel in je emmer zit, schenk het bier dan voorzichtig over in een pan zodat het bezinksel achterblijft in de emmer. Spoel de emmer schoon en schenk het bier hier weer in over. Los nu 7 gram suiker per liter bier op in een beetje warm water. Voeg dit suikerwater toe aan het bier. De suiker zorgt voor hergisting op de fles. Gebruik nu het tapkraantje om je flesjes tot 2 centimeter onder de rand af te vullen. Sluit ze met een kroonkurk en zet de flesjes minimaal 2 weken weg. Hierna kun je al genieten van je eerste biertje, maar geduld wordt beloond want hoe langer je wacht hoe lekkerder het wordt! Proost Brew Monkey !

Leer meer over Brew Monkey

Ervaringen

brouw workshop

Zakelijk - Relatiegeschenk

Brouwketel

Zakelijke aanvraag

Informatie workshop